chevelle.blogg.se

En klassisk hundblogg om livet med schäfern Chevelle!

Ett bättre alternativ

Kategori: Hundgodis, Hundpyssel

Torkade grisöron, grisknorrar, trynen och diverse andra slaggprodukter utav djur.
Affärerna överröses med hundgodis och goda tuggbitar, men är de verkligen så "naturligt goda" som de säger?
I många fall så innehåller många sorter konserveringmedel, färgämnen och annat mindre bra som minsann inte har någonting i min hunds mage att göra i alla fall!
 
Som tur var finns lösningen i välsorterade mataffärer som säljer de här slaggprodukterna färska till vrakpriser!
Denna gång inhandlades färska grisknorrar åt min Chevelle, som sedan torkas för att bli betydligt smaskigare och aningens lättare att förvara.
 
 
Före och efter torkning
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 75 grader.
Lägg grisknorrarna eller vad du köpt på en plåt eller i en form, går utmärkt att göra flera samtidigt.
Torka knorrarna i ugnen med luckan på glänt tills de är så torra/knapriga din hund vill ha dem.
Låt gärna bitarna ligga i ugnen avstängd under natten för extra knaprighet.
 
Och nu är du kanske en utav dem som tänker fy va jobbigt att inhandla dessa slemmiga bitar och torka i flera timmar, smidigare att köpa färdiga.
Men så jobbigt och äckligt är det faktiskt inte samt det är så otroligt mycket bättre för samvetet och för hunden att servera något sunt där man vet precis vad snackset innehåller.
Om man stoppar in knorrarna i ugnen över natten på svag värme, så blir de klara under tiden du sover och är klara lagom till frukost! Inte lika jobbigt längre va?

Sedan finns ju handskar att köpa för den klenmagade hundägaren, även om jag tycker att man inte borde vara hundägare om man är det ;)
 

Hur du lyckas med första spåret

Kategori: Allmänt

 
Att lägga samt gå sitt första blodspår som nybörjare kan verka krångligt och svårt, så här kommer en guide för att enkelt lyckas med sitt första nybörjar spår!
 
Innan du kan börja lägga spåret så är det några saker du behöver först:
  • Blod
  • Pet-flaska
  • Snitslar
  • Spårsele eller halsband
  • Lina
  • Kattmat
  • Viltklöv (valfritt)
Blod finns att köpa billigt fryst i delikatess disken hos t.ex. Ica kvantum eller City Gross, men det är inte alltid de har blod hemma och då får man beställa vilket tar ungefär 2-3 dagar hos dem.
Om man har ett lokalt slakteri eller lite kontakt med jägare så kan man såklart få tag i blod via den vägen också.
 
När man har sitt blod, tinar man helt enkelt detta och späder ca 1 del blod med 4 delar vatten i en halvlitersflaska, det brukar bli lagom. Då blodet ska "sprutas" ut gör man helt enkelt några hål i korken med en spik. Annars är väl diskade spirapsflaskor också suveräna att förvara blodet i! 
 
Snitslar är lika enkelt att få tag i dem med.
Man kan köpa, men enklast och billigast är att helt enkelt göra egna utav plastkassar. Jag brukar använda mig utav Ullareds kassar och klippa långa, gula snitslar utav dem. Helst ska man ha olika färger på snitsarna, t.ex. gula för rakt spår och blåa för sväng, men det är lite överkurs än så länge. Det viktigaste är att snitslarna (de långa remsorna) är i en stark färg så de lätt syns i skogen!
 
Nu har du allt du behöver för att lägga spåret, så då kör vi igång!
 
Ett nybörjarspår ska vara enkelt, det vill säga så rakt som möjligt, i lätt terräng och ganska kort ca 100 m är en bra början. Sätt ut en start snitsel, rugga upp marken under den och bloda ORDENTLIGT, gör även en halvmeter rak linje med blodet, så nybörjarhunden ska förstå vart den ska.
Sedan snitslar man helt enkelt så rakt man kan i ögonhöjd, samt blodar i vartannat steg (t.ex. varje gång höger ben sätts ner så blodar man).
 
När spåret är lagom långt, sätter man en slutsnitsel, lägger ut kattmaten (oöppnad) samt klöven och blodar återigen ordentligt, på kattmaten, på klöven, det ska vara blod överallt!
 
Nu till det viktigaste att tänka på, ta inte samma väg tillbaka!
Gå i en halvcirkel på minst 20 meter ifrån spåret tillbaka till där du började. Sedan ska spåret fästa i ungefär en timme innan det är redo för att gås!
 
Snitsla i din ögonhöjd, inte hundens, det är bara du som ska ha koll på snitslarna!
 
Sedan är det helt enkelt bara till att ta hunden till spåret, sätta hen och fästa samt räta ut spårlinan!
 
Gå fram till spårets början själv och krafsa i marken för att få hunden intresserad, börja alltid spåret på samma sätt! Förstår inte hunden att den ska gå framåt, visa den då genom att själv gå framåt något steg. Hundarna brukar snabbt snappa upp sin uppgift, men ibland kan man få stötta dem lite igenom första spåret.
 
Tänk på att belöna mängder vid spårets slut!
Detta är något som kräver mycket ifrån hunden, så spar inte på belöningarna!
Det ska inte vara några tvivel om hur duktig och uppskattad din hund är när den hittat fram.
 
Men svårare än såhär är det helt enkelt inte!
Detta är de nödvändigaste baskunskaperna och tipsen för ett bra nybörjarspår.
 
Lycka till!

Hundvakt och spårfrälst

Kategori: Allmänt pladder

Så blev man husvakt en vecka då föräldrarna stack utomlands och vakt till husets innehåll också förstås, bestående av två katter och käre Masse.
 
Efter ett högljutt och busigt dygn med alla djur omkringfarandes är det äntligen tyst och stilla här i huset igen. Lite skillnad från första gången Masse och Chevelle träffades, då var det en Chevelle som skuttade omkring och provsmakade på allt, medans Masse mest såg förskräckt på medans denna konstiga varelse plundrade hans gristryne och bengömmor.
Trots att Masse aldrig träffat en valp förut och det faktum att hon var så liten så hon kunde gå under hans mage, var han alltid jättesnäll och hon fick precis som hon ville. Hon gick rakt fram och tog ben ur munnen på honom samt lät sig hållas när hon hängde sig fast i hans dallrande mungipor.

Bild från första gången Masse & Chevelle sågs
 
Att vara husvakt på landet har verkligen sina fördelar, det är supersmidigt att lägga sig ett spår och man kan släppa hundarna lösa oftare.
Jag bor i stan annars och måste åka iväg för att lägga ett spår, vilket tar extra tid, bensin och kräver mer planering.
 
Jag är nämligen i full gång att "spåra in" Chevelle och både hon och jag älskar det!
Ibland känns det som man har en helt ostoppbar hund, hon är så mångsidig, ger sig på allt med energi och är riktigt duktig faktiskt. Att hon kan hålla sånt fokus när man tränar trots att hon är ung, hormonfylld och trotsig annars.
Masse fick sig även ett spår han, ett lätt och kort sådant.
Men spår var konstigt, krävde för mycket utav en och fick en att tappa fokus tyckte han. Blir kanske ett försök till med honom under denna veckan, för blodspår är ju faktiskt en naturlig sak för dem och bra miljöberikning.
 
Har du inte lagt spår med din hund? TESTA!
Det är busenkelt och ger så otroligt mycket för hunden, det är ju detta som är deras grej och vad de gör bäst.
 
Inlägg om hur man får till sitt första spår och vad man behöver kommer! :)