chevelle.blogg.se

En klassisk hundblogg om livet med schäfern Chevelle!

Hur du lyckas med första spåret

Kategori: Allmänt

 
Att lägga samt gå sitt första blodspår som nybörjare kan verka krångligt och svårt, så här kommer en guide för att enkelt lyckas med sitt första nybörjar spår!
 
Innan du kan börja lägga spåret så är det några saker du behöver först:
  • Blod
  • Pet-flaska
  • Snitslar
  • Spårsele eller halsband
  • Lina
  • Kattmat
  • Viltklöv (valfritt)
Blod finns att köpa billigt fryst i delikatess disken hos t.ex. Ica kvantum eller City Gross, men det är inte alltid de har blod hemma och då får man beställa vilket tar ungefär 2-3 dagar hos dem.
Om man har ett lokalt slakteri eller lite kontakt med jägare så kan man såklart få tag i blod via den vägen också.
 
När man har sitt blod, tinar man helt enkelt detta och späder ca 1 del blod med 4 delar vatten i en halvlitersflaska, det brukar bli lagom. Då blodet ska "sprutas" ut gör man helt enkelt några hål i korken med en spik. Annars är väl diskade spirapsflaskor också suveräna att förvara blodet i! 
 
Snitslar är lika enkelt att få tag i dem med.
Man kan köpa, men enklast och billigast är att helt enkelt göra egna utav plastkassar. Jag brukar använda mig utav Ullareds kassar och klippa långa, gula snitslar utav dem. Helst ska man ha olika färger på snitsarna, t.ex. gula för rakt spår och blåa för sväng, men det är lite överkurs än så länge. Det viktigaste är att snitslarna (de långa remsorna) är i en stark färg så de lätt syns i skogen!
 
Nu har du allt du behöver för att lägga spåret, så då kör vi igång!
 
Ett nybörjarspår ska vara enkelt, det vill säga så rakt som möjligt, i lätt terräng och ganska kort ca 100 m är en bra början. Sätt ut en start snitsel, rugga upp marken under den och bloda ORDENTLIGT, gör även en halvmeter rak linje med blodet, så nybörjarhunden ska förstå vart den ska.
Sedan snitslar man helt enkelt så rakt man kan i ögonhöjd, samt blodar i vartannat steg (t.ex. varje gång höger ben sätts ner så blodar man).
 
När spåret är lagom långt, sätter man en slutsnitsel, lägger ut kattmaten (oöppnad) samt klöven och blodar återigen ordentligt, på kattmaten, på klöven, det ska vara blod överallt!
 
Nu till det viktigaste att tänka på, ta inte samma väg tillbaka!
Gå i en halvcirkel på minst 20 meter ifrån spåret tillbaka till där du började. Sedan ska spåret fästa i ungefär en timme innan det är redo för att gås!
 
Snitsla i din ögonhöjd, inte hundens, det är bara du som ska ha koll på snitslarna!
 
Sedan är det helt enkelt bara till att ta hunden till spåret, sätta hen och fästa samt räta ut spårlinan!
 
Gå fram till spårets början själv och krafsa i marken för att få hunden intresserad, börja alltid spåret på samma sätt! Förstår inte hunden att den ska gå framåt, visa den då genom att själv gå framåt något steg. Hundarna brukar snabbt snappa upp sin uppgift, men ibland kan man få stötta dem lite igenom första spåret.
 
Tänk på att belöna mängder vid spårets slut!
Detta är något som kräver mycket ifrån hunden, så spar inte på belöningarna!
Det ska inte vara några tvivel om hur duktig och uppskattad din hund är när den hittat fram.
 
Men svårare än såhär är det helt enkelt inte!
Detta är de nödvändigaste baskunskaperna och tipsen för ett bra nybörjarspår.
 
Lycka till!
Kommentera inlägget här: